Prägling - Präglingsverk i standard och specialutförande
Sida 1 | Sida 2 | Sida 3 | Sida 4

Metallmark I, II, III, IV                     

Nummerpräglingsverken Metallmark tillverkas i tre standardstorlekar och i en specialstorlek för olika sifferhöjder och för olika präglingsbehov.
I tillägg till detta finns det tre olika grundmodeller, nämligen H = manuellt ställbara hjul, T = hjul som ställs in med tangenter och A = med automatisk växling. Dessa präglingsverk specialtillverkas även och då med modellbeteckningarna AT, T, AR och AV.
Vi har speciella maskiner avsedda för inmontering av våra nummerpräglingsverk men självfallet kan Metallmark även monteras in i maskiner av andra fabrikat.
Alla Metallmarks nummerpräglingsverk är försedda med graverade och härdade stålhjul och kan användas för prägling i nästan alla material, upp till en hållfasthet av 100kg/cm2. Hjulen kan förses med såväl siffror som bokstäver och tecken enligt önskemål. Präglingshjulen graveras i vår standardstil, men andra stilar och storlekar är möjliga.
Ett antal specialgravyrer står också till Ert förfogande. Såväl konkava som konvexa gravyrer för runda detaljer, huvudstående gravyrer, gravyr för spegelvänd prägling, bred, smal, halvsmal och tunn stil eller gravyr med fet stil avsedd för värmeprägling.
Varje präglingsverk levereras med axeltapp för inspänning i maskin.

Metallmark I
Sifferstorlek från 1,8 - 3,0 mm
Metallmark II
Sifferstorlek från 3,5 - 5,0 mm
Metallmark III
Sifferstorlek från 5,5 - 8,0 mm
Vid hjul med 10 lägen sifferhöjder från 9,0 -12 mm
Metallmark IV
Specialutförande, utan blindläge är sifferstorlekar över 12,5 mm möjliga.

 

Bakre gripare

För att få en exakt och tydlig prägling är det viktigt att präglingsverkens bakre gripare och griparskivor är exakt anpassade till varandra. Först då står alla siffrorna på exakt samma gemensamma baslinje. För att uppnå detta används bakre gripare som hålls i läge genom spiralfjädrar (med undantag för Metallmark LC).

 


  Präglingshjul Präglingshjulen tillverkas med allra största precision. För att uppnå ett permanent bra präglingsresultat tillverkas hjulen av specialstål varefter de precisionsgraveras och härdas. De specialhärdas till 58 - 60 HRC. Stilen som vi använder är vår standardstil, som liknar DIN 1451. Specialgravyr är självfallet möjlig. Se stilprover.

 
 

Snabbinspänningsanordning

Kan användas för nästan alla präglingsverk av modell Metallmark samt för Metallset typhållare. Med dessa kan olika präglingsverk och typhållare snabbt och enkelt bytas ut mot andra. Snabbinspänningsanordningen består av två delar: den övre delen med inspänningstappen för fast inmontering i maskinen och den undre växelplattan som monteras på präglingsverket.
Obs! Genom att använda denna snabbspänningsanordning ökar präglingsverkens inbyggnadsmått i höjd med ca 16 mm.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sida 1 | Sida 2 | Sida 3 | Sida 4